Портал за актуална финансова информация, инструменти и съвети за хората които управляват парите си умно
Bloomberg: EUFN
Стоп ||

Рекорден ден за Dow Jones и най-добрият за последните 2 години за петрола

Автор:
Валентин Лазаров
Investors

Петролът с рязко повишение от близо 10% в Сряда, което е най-силният ден за черното злато през последните 10 години. По този начин, цените се оттласнаха от дъното, излизайки от непрестанния спад през последните дни и давайки оптимизъм за цената. Основна причина за покачването е сигналът от ОПЕК за евентуална нова среща на която да се обсъди бъдещо намаляване на производството, като от организацията заявиха, че ще направят абсолютно всичко което е необходимо за да стабилизират цените. Bernadette Johnson, който е вице президент на DrillingInfo заяви, че пазарът все още е дост притеснен относно свръхпроизводството и че разпродажбите не сигнализират за нарастване в увереността в предлагането и че според тях цените от $45 за барел са твърде ниски.

Ръстът при петрола се отрази позитивно и върху индексите, като Dow Jones записа най-силният си ден в историята, повишавайки се с над 1000 пункта и всичко това именно по коледните празници.

Президентът Тръмп още веднъж разкритикува ФЕД относно покачването на лихвите, заявявайки, че прибързват прекалено много, може би защото смятат, че икономиката е в перфектно състояние. Също така Тръмп убедително заяви, че вярва в американските компании и те са най-великите на света и показват страхотни резултати, като в момента има прекрасна възможност за тяхната покупка.

Пазарите се подготвят за тежка 2019г на фона на покачващите се лихви и напрежението около търговксата война между САЩ и Китай, но изключват една не малка вероятност, която може да окаже още по-голямо значение, а именно евентуален импийчмант на президента Тръмп.

Златото изтри част от загубите си на фона на рязкото покачване при индексите, след като инвеститорите показаха оптимизъм и капиталите започнаха да се пренасочват от по-сигурни активи като златото, към по-рисково и доходоносни като акциите.

 

 

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.