Портал за актуална финансова информация, инструменти и съвети за хората които управляват парите си умно
Bloomberg: EUFN
Стоп ||

Силен старт на седмицата след срещата на Г-20

Автор:
Валентин Лазаров
Investors

Тази седмица предстои да бъде изпълнена с волатилност след проведената среща на Г-20 през почивните дни.

САЩ и Китай се споразумяха за 90 дневно примирие и задържане на търговската война на текущите нива. Тръмп обеща да остави съществуващите тарифи върху китайски стоки на $200 млрд, без да ги повишава с допълнителни 25% на  1 Януари. От свия страна китайския президент се съгласи да увеличи поръчките на селскостопански и промишлени стоки за намаляване на търговския дисбаланс. Индексите отчетоха позитивно новината, отваряйки с голям гап нагоре и моментално повишение до близо 2% само в първите няколко часа от търговията през новата седмица.

Русия и Саудистска Арабия се съгласиха да разширят споразумението за намаляване на производството на петрол. Владимир Путин заяви, че няма финално решение за конкретни обеми, но заедно със Саудистка Арабия ще стигнат до такова. С този ход се подготвя и обстановката за срещата на ОПЕК в Четвъртък на която трябва да се решат конкретни мерки и изгледи за производството на петрол през 2019г. Тази новина, както и новините около търговската война се отразиха позитивно на цените на черното злато, като в първите няколко часа на търговската сесия WTI се повиши с близо 6%.

Сряда ще бъде неработен ден за Американските пазари, в почит на починалия през уикенда бивш президент на САЩ George H.W. Bush.

В петък очакваме и данни за Non-Farm Payrolls, които ще се следят изкъсо от ФЕД в условия на очаквано повишение на лихвите. Данни по-високи от очакваните биха накарали ФЕД да поеме агресивно към следващите повишения. Това от своя страна, може да се окаже негативно за пазара на акции.

 

 

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.