Портал за актуална финансова информация, инструменти и съвети за хората които управляват парите си умно
Bloomberg: EUFN
Стоп ||

JP Morgan: Ако ОПЕК не затегнат ограниченията за производство, цените на петрола може да останат ниско за доста дълго време

Автор:
Валентин Лазаров
Oil

Ако ОПЕК не следват своето споразумение и план за ограничаване на производство на петрол през годината е много възможно цените да останат ниски за доста дълго време.

В началото на Декември, на срещата на ОПЕК, страните производители се съгласиха за намалят производството с 1.2 милиона барела на ден. Първоначалния план е това да се случи за период от 6 месеца, стартиращи от Януари.

Според Скот Дарлинг от CNBC, ако съкращението не е за повече от 1.2 милиона барела на ден и е само за период от 6 месеца, а не цяла календарна година, тогава е много вероятно цените да останат около най-ниските си нива, които са около $55 за Брент.

В последните месеци, Саудитска Арабия повиши продукцията си с близо 1 милион барела на ден. Сега те ще намалят това производство с около 900 000 барела. Саудитска Арабия има нужна от значително по-скъп петрол, за да може да балансира бюджета си.

През последната година, петролът претърпя най-големия си спад от 2015г насам, като сортът Брент се понижи с над 20%, а американския суров петрол с над 25%.

В днешната търговска сесия, цените на черното злато обърнаха рязко посоката си, след като първоначално стартираха с 1% понижение близо до нива на подкрепа, след което рязко се повишиха с над 5%. Основна причина е, че данни които следят петролните танкери излизащи от Саудитска Арабия загатва за спад в износа през Декември, което е позитивно за цените.

Източник: CNBC

 

 

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа