Портал за актуална финансова информация, инструменти и съвети за хората които управляват парите си умно
Bloomberg: EUFN
Стоп ||

Какво се случва с акциите на General Electric

Автор:
Валентин Лазаров
Investors

Акциите на General Electric стартираха годината с дългоочаквано повишение. След като в края на миналата година спаднаха до $6.40, само за първите два месеца на 2019г,успяха да се повишат с близо 100%, достигайки до $11 за акция.

Този възходящ моментум, вече не е на лице и акциите се търгуват в силен рейднж. През март акциите се движеха около $10, през април около $9, а през май между $9 и $10 за акция. Причината за това са прекалено много въпроси за бъдещето на компанията, на който все няма ясни отговори.

На някои от тези въпроси, беше даден положителен отговор в началото на годината, което породи и ралито при акциите, но изведнъж отговорите спряха  и липсата на яснота за бъдещето на General Electric, кара инвеститорите да бъдат предпазливи с покупките.

Има вероятност, бъдещето пред компанията да е доста позитивно и акциите да се повишат с много, но кога и дали въобще ще стане това, все още никой не може да каже, но вероятно в близкото бъдеще, няма да видим нищо сериозно.

Когато става въпрос за General Electric, има хиляди въпроси, как ще изглежда „новото GE”. Макар в момента ръководството на компанията да предприема правилните стъпки за създаване на по-добро бъдеще пред GE, все още има твърде много проблеми за решаване и въпроси, на които няма ясни отговори.

Основните неща които GE трябва да направи е да разпродадат непечелившите си активи, като с тези средства да покрият част от дълговете си. Също така, компанията трябва да се фокусира върху рентабилните и печелившите си бизнеси и да разшири маржовете си.

Нека разгледаме авиационния бизнес на GE. Това е сектор, който се развива със стабилен темп и има добри маржове. През изминалата година, само авиационния бизнес на GE, носи брутна печалба на компанията от $6.5 млрд или $3.6 млрд чиста печалба, след лихви и данъци. За сравнение, Boeing типично търгува около 20 пъти над средната прогнозна оценка за за приходите. На база тези показатели, само самолетния бизнес на General Electric би трябвало да струва $70 млрд, като в момента капитализацията на цялата компания е около $80 млрд.

Така че, ако от General Electric успешно намалят дълга си и повишат рентабилността на основните си дейности, „новият GE” General Electric може да струва значително повече от $80 млрд.

Вероятно обаче, това няма да се случи скоро, което означаваме, че макар акциите на General Electric да имат голям потенциал, както и самата компания, надали в близкото бъдеще ще видим нещо силно позитивно.

 

 

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.