Портал за актуална финансова информация, инструменти и съвети за хората които управляват парите си умно
Bloomberg: EUFN
Стоп ||

Турската лира поскъпна леко след повторните избори в Истанбул

Автор:
Ерай Бекир
Blog

Решителна победа за основната опозиционна партия в Турция в изборите за кмет в Истанбул този уикенд нанесе голям политически удар на президента Реджеп Тайип Ердоган и предизвика надежди за икономически и политически промени в града и страната.

Екрем Имамоглу, кандидатът за основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), спечели 54% от гласовете, съобщи турската информационна агенция Анадолу, докато Бинали Йълдъръм, кандидатът за управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган (ПСР), получи около 45% гласуване.

Инвеститорите реагираха положително на изборния резултат с укрепването на турската лира до 5.7333 спрямо долара в понеделник, като в петък края на сесията турската валута затвори спрямо долара от 5.8140. Борсовият индекс на BIST 100 в Турция се търгуваше с около 2% увеличение в понеделник с най-високите печалби на турските банки от индекса.

Това гласуване за кмет на Истанбул се провежда за втори път, като през март бе първото гласуване на което Имамоглу е спечелил. Първите избори и резултати бяха отменени от избирателните органи и бе наредено ново гласуване, след като ПСР възрази срещу нередности по време на гласуването. Решението за анулиране на първите избори доведе до възмущение и при повторното гласуване в неделя Имамоглу спечели с по-голяма разлика, отколкото преди.

Източник: www.cnbc.com

 

 

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 

www.eurofinance.bg

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа