Внушителният ръст на TESLA - нова звезда или балон - EuroFinance

Внушителният ръст на TESLA – нова звезда или балон

article1

 

Акциите на TESLA (EF MT5 код: #TSLA) са, може би, най-актуалната тема в света на финансовите пазари в момента. Акциите на компанията се покачиха с близо 450% за половин година и удвоиха стойността си за по-малко от месец, само в рамките на януари. Макар че TESLA е сравнително нова и неутвърдена компания и все още не е финансово стабилна, тя вече надмина по пазарна капитализация автомобилни гиганти с дългогодишна история, като VW и Toyota.

Каква обаче е причината за всичко това и дали това е поредния балон, подобен на този при криптовалутите. Дали реално TESLA е толкова добра и обещаваща компания, която тепърва предстои да се разраства, или всичко това са поредните спекулации, изградени на база големи обещания и свръхочаквания.

Всъщност, истината е някъде по-средата.

От една страна, имаме компания, която е новатор в сферата на електромобилите и може да се похвали с една от най-добрите технологии на пазара. В същото време е нова компания с много идеи и обещаващо бъдеще с оглед навлизането на електромобилите в ежедневието. Въпреки многото въпросителни около управлението и финансовата част на бизнеса, TESLA определено има потенциал за серизоен ръст през следващите години и оптимизмът на инвеститорите не е неоснователен.

Независимо от това, към момента компанията далеч не се справя блестящо и не показва категорични резултати, които да оправдават повишението на цената на акциите в такава степен в каквато станахме свидетели за такъв кратък период от време.  Въпреки ежегодно нарастващите приходи, видимо разходите са перо, което от мениджмънта все още не могат да овладеят. Автомобилите се предлагат с много малки маржове и печалбите не успяват да покрият текущите разходи за заплати, развойна дейност и т.н. Това ясно можем да видим от следната графика:

Източник: Блумбърг

Какво тогава породи този внушителен ръст?

Нека разгледаме събитията хронологично. Въпреки че дъното на акциите беше през юни месец 2019г., при цени под $200 за акция, реално възходът започна през ноември 2019г., когато цените бяха малко над $300. Да ръст от 50% за 5 месеца също е нещо впечатляващо, но не и нещо невиждано.

Кое настрои инвеститорите толкова позитивно през ноември, за да породи такива покупки? Това беше премиерата на CyberTruck (червената вертикална линия на графиката по-долу). Представянето на вседехода не премина по най-впечатляващия начин и реакциите бяха много противоречиви, особено по отношение на външния вид на новия автомобил. Въпреки това, само няколко дни след премиерата, от TESLA обявиха, че са получили 250 000 предварителни поръчки, което е зашеметяваща бройка, като се има предвид че от компанията са продали общо 367 000 автомобила за цялата 2019г.

Акциите на TESLA се търгуват от средата на 2017г. под нива на сериозна съпротива, малко под $400/акция, които бяха тествани неуспешно над  5 пъти. Позитивните данни от премиерата на CyberTruck определено дадоха нужната увереност на инвеститорите, които започнаха с по-масирани покупки. Така непреодолимата дълго време съпротива беше пробита. Какво обаче породи този пробив от своя страна?

Източник: Блумбърг

TESLA е една от най-недолюбваните от страна на инвеститорите. Компанията от край време привлича интереса на т.нар. „къси“ продавачи (инвеститори, които залагат на понижение на цената на дадена акция, и постигат желаната от тях инвестиционна стратегия като вземат назаем с/у лихва акциите от някой, който ги притежава, и ги продават на пазара). През Септември 2019г. общият размер на „късите“ продажби надхвърля 30% от целия free-float на компанията. Пробивът на съпротивата породи страх у продавачите, които започнаха да излизат от късите си позиции и предизвика т.нар. “Short Squeeze”. Това от своя страна даде много силен импулс, който от своя страна породи още по-голяма паника сред продавачите и алчност сред купувачите, създавайки предпоставки за типичен „балон“. На следващите графики, може да видите по-подробно информация за изменението на „късите“ продажби във времето.

Източник: Блумбърг

Въпреки това, надуването на балона не спира до тук. В началото на февруари се появиха оценки от страна на анализатори, които предрекоха, че акциите на TESLA ще достигнат нива от над $7000 за акция, а приходите ще надхвърлят $1 трилион през следващите години. Тези данни на свой ред допълнително усилиха вече разпалените страсти и, след публикуването на оценката и корекцията на ценовата цел, акциите на TESLA се повишаваха с по над 20% в рамките на 2 последователни дни. Цялото това разтегляне доведе до впечатляващия ръст от над 450% за 6 месеца и над 100% за по-малко от месец.

Така поредица от събития породи един от най-големите балони в последно време и накара всички да говорят за TESLA. Дори тези, които не се занимават с финансови пазари (Бел. на автора: Също сигнал за формирането на балон).

В действителност, TESLA е компания с много потенциал, но просто й трябва време да се разгърне, да стане стабилна и да започне да генерира редовни печалби.

 

Валентин Лазаров

Февруари 2020г.

 

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още новини

investing1

03 февруари 2019

AAL срещу DAL (AMERICAN AIRLINES срещу DELTA AIRLINES)

прочетете повече
investing1

11 декември 2017

Какво ни казва DOW JONES, съпоставен с БВП на САЩ

прочетете повече
investing1

14 октомври 2021

Как стремежът към чиста енергия оскъпява ресурсите и как можем да се възползваме от това?

прочетете повече

Икономически календар

Станете наш клиент и започнете да търгувате на капиталовите пазари
advertise

Търгувайте с нас!

ЗАПОЧНЕТЕ