Какво ни казва DOW JONES, съпоставен с БВП на САЩ - EuroFinance

Какво ни казва DOW JONES, съпоставен с БВП на САЩ

article1

 

Какво очаква индексите и акциите в дългосрочен план?

Направихме един интересен анализ, като съпоставихме Dow Jones и БВП на САЩ.

Индексите са вид показател за състоянието на икономиката на една страна.  Когато икономиката е в добро състояние и се развива, хората предпочитат да инвестират в по-рискови активи като акции, отколкото в сигурни „убежища“ като златото. Това повишава и цените на индексите – следователно може да гледаме на тях като реални показатели за икономиката на страната и възможностите на населението. От друга гледна точка, най-ясният пример за икономическа отчетност е БВП. По неговия ръст се правят основните икономически статистики и заключения за икономиката в дадена страна.

 

Какво обаче ни показва едно интересно съотношение между Dow Jones и БВП на САЩ

Логично е, когато съпоставим индекса с БВП, стойностите да се движат около единица. Това показва, че ръстът на БВП се отчита и от индексите, естествено с минимални отклонения. От графиката, която виждаме, може да заключим, че това е точно така, като средно имаме движение между 0.85 и 1.10. По време на кризата от 2008г. имаме силен спад до 0.5, когато разбира се имаше срив както на БВП, така и на индексите. Съотношениe от 0.5 означава, че Dow Jones e двойно по-ниско спрямо БВП. Следователно, индексът е „подценен“. Сега, обаче, имаме коренно различна картина. Същото това съотношение е на 1.3 – нива, които са достигани за последно през 1960г., след което следва много рязък и продължителен спад. Това ни показва, че в капиталовите пазари е инвестиран повече капитал, отколкото икономиката реално може да „произведе“. Най-логичното обяснение за тази разлика е еуфоричният оптимизъм, който от своя страна води до увеличаване на дълга, т.е търгуването с пари, които реално хората не притежават, а взимат назаем. Погледнат от тази гледна точка, този „надценен“ пазар е силно неизгоден за покупка и е предвестник на това, че ни очаква доста сериозен спад в скоро време.

 

Сега въпросът е, дали алчността ще продължи да води пазара, и инвеститорите, игнорирайки тези сигнали, ще продължат да купуват, надувайки поредния балон, или ще се отдръпнат, поставяйки основите на нов „мечи“ тренд.

Традиционно в историята финансовите кризи се случват през около 10 години, като последната беше през 2008г.

 

Валентин Лазаров

 декември 2017г.

 

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още новини

investing1

14 октомври 2021

Как стремежът към чиста енергия оскъпява ресурсите и как можем да се възползваме от това?

прочетете повече
investing1

03 февруари 2019

AAL срещу DAL (AMERICAN AIRLINES срещу DELTA AIRLINES)

прочетете повече
investing1

17 август 2018

Какво са WTI & BRENT и каква е корелацията им за последните 5 години

прочетете повече

Икономически календар

Станете наш клиент и започнете да търгувате на капиталовите пазари
advertise

Търгувайте с нас!

ЗАПОЧНЕТЕ