Какво са WTI & BRENT и каква е корелацията им за последните 5 години - EuroFinance

Какво са WTI & BRENT и каква е корелацията им за последните 5 години

article1

WTI (EF MT5 код: OIL_WTI) и Brent (EF MT5 код: OIL_BRENT) са двата основни сорта петрол, които се търгуват на световните финансови пазари.

WTI е американския суров петрол и се търгува под формата на фючърсни контракти на американската NYMEX.

Brent от своя страна е Европейския сорт, който се добива от Северно мореq и е „бенчмарк“ както за всички Европейски страни, така и за Африка. Той се търгува на ICE в Лондон.

На пръв поглед, това са два напълно еднакви продукта. Именно затова и цената им се движи исторически в много силна корелация.

В какво се състоят разликите, които оправдават наличието на спред (разлика) между двата сорта.

Quality spread

Както WTI, така и Brent се обозначават още като “light sweet”. В петролната индустрия „сладък“ петрол се наричат сортовете, които имат много ниско съдържание на сяра. Тези, които имат съдържание на сяра под 0.5%, много по-лесно и, съответно, евтино могат да бъдат преработвани до крайни продукти, като бензин или дизел. Brent е със съдържание на сяра от 0.37%, а WTI – 0.23%, което е почти двойна разлика.

Location spread

Друга причина за разминаването в цената е фактът, че добивът и обработката на двата сорта се намира в два различни края на света. Съответно двата сорта са „бенчмарк“ за различни държави. Така политическите събития, които настъпват, могат да повлияят повече или по-малко на някой от двата сорта.

На графиката по-долу може да видите движението на двата сорта за последните 5 години.

Източник: Блумбърг

Това, което наблюдаваме, е, че Brent винаги се търгува над WTI. Средният спред за целия период е около $3.50. Най-тесен спредът е бил в началото на 2016г. – само $0.25. Най-широките нива пък са били през 2014г., когато цените на двата сорта са се раздалечили до $15.60. За най-продължителен период спредът се е задържал на нива около $2 – през цялата 2016г.

След  рязко разширяване преди няколко месеца до близо $12, към текущия момент спредът между двата сорта е около $7. Статистически по-правилно е да търсим печалба при събиране на спреда. От началото на 2017г. обаче, наблюдаваме тенденция към постепенно разширяване.

Всяко по-голямо разширяване ни дава предпоставка да търсим печалба в стесняване на спреда между двата сорта, както и обратното. При избор на тази стратегия за търговия е много важно експозицията в двете насрещни позиции да бъде максимално еднаква.

Това което можем да следим към момента са данните за запасите от петрол в САЩ, както и какво се случва с ОПЕК и страните членки и, най-вече, какво ще е бъдещото решение за ограничаване на производството.

 

Валентин Лазаров

август 2018г.

 

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още новини

investing1

03 февруари 2019

AAL срещу DAL (AMERICAN AIRLINES срещу DELTA AIRLINES)

прочетете повече
investing1

05 февруари 2020

Внушителният ръст на TESLA – нова звезда или балон

прочетете повече
investing1

11 декември 2017

Какво ни казва DOW JONES, съпоставен с БВП на САЩ

прочетете повече

Икономически календар

Станете наш клиент и започнете да търгувате на капиталовите пазари
advertise

Търгувайте с нас!

ЗАПОЧНЕТЕ