Как стремежът към чиста енергия оскъпява ресурсите и как можем да се възползваме от това? - EuroFinance

Как стремежът към чиста енергия оскъпява ресурсите и как можем да се възползваме от това?

article1

 

Напоследък все повече се говори за „зелена“ енергия и за необходимостта от преход към по-екологични енергийни източници и природощадяща икономика. Малко хора, обаче, си дават сметка какво всъщност стои зад електрическите автомобили, соларните панели и всичко останало, което медиите прокламират като „алтернатива на бъдещето“. Преди няколко седмици направихме интересен анализ, свързан с един от секторите, пред които има бъдеще, когато говорим за „чиста“ енергия, а именно ядрената енергетика.

Днес ще насочим внимание към медта – един от основните елементи и, може би, най-важната производствена суровина, когато става дума за „чиста“ енергия.

Нека първо разгледаме в таблицата, представена по-долу, кои са суровините с най-голямо значение с оглед нуждите на процесите и технологиите, използвани за производството на „чиста“ енергия:

Източник: IEA

Както сами можете да видите, медта има високо приложение по отношение на 5 от 10 технологии за производство на „чиста“ енергия и има умерено значение за други 3. Изпреварвайки алуминия, това я прави първа по-значимост сред 9-те най-важни суровини, нужни за подсигуряването на „зелено“ бъдеще.

На графиката по-долу можете да видите какви са очаквания за това кои технологии ще са основните „потребители“ на суровини за производство на „чиста“ енергия през следващите години, както и в каква степен се очаква да нарасне търсенето на суровините от страна на различните „потребители“.

Източник: IEA

Това, което ясно се вижда от графиката, е, че електрическите мрежи и производството на батерии за електромобилите, ще бъдат най-сериозните потребители на „зелена“ енергия.

Нека да разгледаме още една графика:

Източник: IEA

Това, което виждаме на графиката, са очакванията за ръст в търсенето на различните суровини/минерали, пречупени през призмата на прогнозния ръст на продажбите на електромобили през следващите 20 години. Както вече знаем, електромобилната индустрия е вторият основен потребител на „чиста“ енергия. На графиката можете да видите, че медта е вторият основен компонент при производството на електромобили (EV – Electric Vehicles).

А сега по същество. В момента цената на медта е на нива, за последно достигани преди 10 години, като съществува вероятност през следващите няколко седмици да достигне и до най-високите си в исторически план нива. Цената на медта се измерва в метрични тонове (mt) и в момента суровината се търгува на нива от около $9 500 за mt. На графиката по-долу можете да видите цената на фючърсите върху мед, търгувани на CME, които са на цени от около $4-5 за паунд (1 паунд = 0,4536 кг), но същината остава непроменена.

Източник: CME

Сами можете да прецените какво би се случило, ако цената пробие този връх. За съпоставка, можем да погледнем нивата от около $1.50 – при пробива им през 2000г. цената ускорява до $4. Текущите очаквания на банките и анализаторите са, че цените на медта ще нараснат с над 200% до 2050г. По-краткосрочните очаквания на анализаторите от Bank of America са за цени от около $13 000-$15 000 за метричен тон до края на годината и $20 000 в следващите 3-4 години.

През годините медта се е доказала като относително точен индикатор за състоянието на глобалната икономика, благодарение на обвързаността си с производството. Повишеното търсене в момента е сигнал за това, че кризата около Covid-19 вече е на заден план и световната икономика започва да се възстановява с все по-устойчиви темпове. Преди началото на пандемията цената за метричен тон мед беше около $5 800, а сега е почти двойно по-висока.

Според Дейвид Нойхойзер, основател и изпълнителен директор на американския хедж фонд Livermore Partners, медта е новото „черно злато“. Той очаква, че в следващите 10 години интересът към суровината ще нарасне значително  и тя ще измести петрола от първото място в класацията „Двигател на икономиката“.

Видяхме какви са очакванията по отношение на търсенето на мед в глобален аспект. Как, обаче, стои въпросът с предлагането? Доколко еластично е то? Като цяло, медта е от сравнително непретенциозните суровини, като увеличеното търсене може по-лесно  да бъде посрещнато с пропорционално предлагане. И все пак, става дума за значителен ръст в търсенето на една невъзобновяема суровина. На графиката по-долу можете да видите съпоставка между наличните резерви от мед, текущото потребление на суровината и откритите залежи.

Източник: ICA

След като се убедихме, че перспективите пред медта в дългосрочен план са доста добри, нека да разгледаме и начините, по които можете да търгувате този инструмент. Вариантите са няколко.

Първият е с помощта фючърси, като това е, може би, най-трудният вариант, тъй като ще ви трябват повече финансови средства.

Вторият вариант е да купите акции на компании, които се занимават с добив на мед. На пръв поглед повишеното търсене на суровината означава и повече работа за компаниите, добиващи мед, стига да имат на разположение достатъчно залежи и средства, с които да добият нужните количества. Двете най-големи компании, които работят в този сектор, са чилийската Codelco и американската Freeport-McMoRan (FCX). Обичайните дейности на FCX включват и добив на ценни метали, като злато. Независимо от факта, че са доста приятна и лесно достъпна алтернатива, не трябва да забравяме, че инвестициите в акции се влияят от много фактори, като голяма част от тях не са пряко свързани със суровината. Ако, например, компанията хеджира цената на добивана от нея мед посредством фючърсни контракти, напълно възможен сценарии може да бъде липсата на особена корелация между цената на нейните акции и цената на медта. На практика рискът, който предприемате, когато опосредствате инвестицията в мед чрез инвестиция в акции на компания, която добива мед, е по-голям и може да има (неочаквани за вас) разминавания между цената на медта и цената на акциите на компаниите-производителки. От друга страна, инвестицията в акции ви дава възможност за потенциални доходи от дивиденти. За информация, към днешна дата дивидентната доходност на FCX е около 1%. На таблицата по-долу е направена съпоставка между цените на медта и FCX.

Източник: Bloomberg

Третият, и може би най-удачен, вариант за инвестиция в суровината е с помощта на борсово търгуван продукт (ETF/ETC/ETN). Не борсово търгуван продукт, който инвестира в избрани компании от сектора, а борсово търгуван продукт, който пряко следва фючърсната цена на съответната суровина. В случая, най-големият ETF, който отговаря на тези критерии е #CPER (United States Copper Index Fund). За съжаление тук нямаме дивидент, но можем спокойно да разчитаме, че инвестицията ни е в сигурни ръце. Емитентът на този ETF е Concierge Technologies, който също така притежава и най-големия ETF, следващ цената на петрола, а именно #USO. На графиката по-долу можете да видите разпределението на инвестициите на фонда.

Източник: etf.com

Друг чудесен вариант, който можете да използвате, ако сте клиенти на ЕвроФинанс, е да закупите ETC (exchange traded commodity), който следва цената на медта и се търгува на Deutsche Boerse Xetra. Такъв ETC е WisdomTree Copper | ISIN: DE000A0KRJU0 | WKN: A0KRJU | Symbol: OD7C. Повече за условията, при които можете да търгувате на Xetra чрез ЕвроФинанс, вижте тук.

 

Автор: Валентин Лазаров
10/08/2021

 

Настоящият материал не представлява инвестиционен съвет, препоръка или проучване по смисъла на Директива 2014/65/ЕС, както и предложение за предприемане на конкретна инвестиционна стратегия или закупуване, съответно продажба на финансови инструменти. В него не се съдържа устно или писмено обещание за реализиране на печалба от търговията с финансови инструменти.

 

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още новини

investing1

05 февруари 2020

Внушителният ръст на TESLA – нова звезда или балон

прочетете повече
investing1

08 октомври 2021

Какво се случва с цената на памука и как това ще се отрази върху модния бранд?

прочетете повече
investing1

17 август 2018

Какво са WTI & BRENT и каква е корелацията им за последните 5 години

прочетете повече

Икономически календар

Станете наш клиент и започнете да търгувате на капиталовите пазари
advertise

Търгувайте с нас!

ЗАПОЧНЕТЕ