Какво се случва с цената на памука и как това ще се отрази върху модния бранд? - EuroFinance

Новини

15 юли 2024

Инвестиционна възможност: Облигации от ELG на BEAM

  Като мениджър на новата емисия обезпечени...

прочетете повече

19 юни 2024

Börse Frankfurt вече и на вашето мобилно...

EFOCS ви дава все повече възможности за...

прочетете повече

10 юни 2024

ДЕН ЗА АКЦИИ – 12 ЮНИ 2024...

Уважаеми клиенти, Имаме удоволствието да Ви съобщим,...

прочетете повече

09 октомври 2023

Мобилното приложение за App Store и уеб...

Сега може да търгувате акции и ETF-и...

прочетете повече

05 юни 2023

Как да се справим с инфлацията през...

Прочетете цялата статия в MoitePari.bg  

прочетете повече

18 май 2023

ДЕН ЗА АКЦИИ – 15 юни 2023...

Уважаеми клиенти, Имаме удоволствието да Ви съобщим,...

прочетете повече

Съобщения

15 юли 2024

ОПОВЕСТЯВАНЕ НА СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПУБЛИЧНО ПРЕДЛАГАНЕ И...

Уважаеми клиенти, На 24.07.2024г. ще се проведе...

прочетете повече

01 март 2024

AMUNDI FUNDS – УВЕДОМЛЕНИЕ ДО АКЦИОНЕРИТЕ

Уважаеми акционери, От линка по-долу може да...

прочетете повече

01 март 2024

Промени в Тарифата

Уважаеми клиенти, След като в края на...

прочетете повече

01 март 2024

AMUNDI FUNDS – УВЕДОМЛЕНИЕ ДО АКЦИОНЕРИТЕ

Уважаеми акционери, От линка по-долу може да...

прочетете повече

10 август 2023

Промени в Тарифата

Уважаеми клиенти, Уведомяваме ви, че Евро-Финанс АД...

прочетете повече

04 април 2023

Amundi Funds – Уведомление до акционерите

Уважаеми акционери, От линка по-долу може да...

прочетете повече

Какво се случва с цената на памука и как това ще се отрази върху модния бранд?

08 октомври 2021

През последните седмици (всъщност, ако трябва да сме по-точни, дни) наблюдаваме един сериозен възходящ импулс при цената на памука. Цената на „бялото злато“ се покачи до нива, за последно достигани през 2011г. Цената на суровината успя да пребори дългогодишното ниво на съпротива от $95, което беше непревземаемо в продължение на близо 10 години.

Основна причина за това рязко покачване е нарастващото търсене в резултат на възстановяване на глобалната икономика след пандемията, предизвикана от Covid-19. В същото време, заради лошите климатични условия в основните страни-производителки, предлагането е значително ограничено. За да бъдем малко по-конкретни, ще дадем за пример САЩ и Индия, които са сред държавите с най-голям дял в износа на памук в световен план (36% и 15%, респективно).

 

Водещи държави-износителки на памук в света

Място Държава % от общия износ
1 САЩ 36
2 Индия 15

Източник: worldatlas.com

 

Напоследък количествата валежи и в двете държави далеч надхвърлят обичайните. В Индия производителите се борят и с растящата популация от дъждовни червеи, която допълнително унищожава реколтата. В същото време търсенето на памук само в Турция и Бангладеш е нараснало с 50 000 тона. Може да Ви се струва странно, че споменаваме Бангладеш, но това е страна, „приютила“ производството на не малка част от най-популярните модни брандове.

 

 

Рязкото покачване на цените на суровината от своя страна води и до т.нар. short squeeze, когато голяма част от трейдърите/инвеститорите, които имат къси позиции във фючърси върху памук на ICE, затварят позициите си с цел минимизиране на загубите, което допълнително ускорява цената нагоре.

Ръстът на цената на памука, без съмнение, ще има голямо отражение и върху модните брандове. Както знаем, памукът е една от основните (да не кажем основната) суровина, необходима за производството на дрехи. Ръстът на цените означава, че продуктът, с който работят производителите, ще им струва повече, отколкото е струвал досега. Пред тях има две възможности. Първата – да опитат да задържат крайните цени на своята продукция, което ще има неблагоприятен ефект върху маржа на реализираната от тях печалба. Това неизбежно ще рефлектира неблагоприятно и върху акциите на тези компании, когато инвеститорите видят финансовите им отчети. Втората възможност пред модните компании е да повишат цените на своите продукти, което пък ще доведе до понижено търсене.

Нека все пак да разгледаме и малко по-подробно графиката на цената на памука и да видим какви са очакванията.

 

Източник: CMC Markets

 

Както може да видите, след като в началото на 2011г. цената на памука достига до близо $250, следва рязък спад до под $100. В продължение на 10 години нивото от $95 играе „сдържаща“ роля и успява да остане непробито. Памукът стои доста спокойно на фона на други активи. Липсва волатилност, което го прави доста безинтересен продукт за търгуване. През 2020г. виждаме пробив на дъното от около $58. Много често след такъв тип пробиви, цената връща, като не просто остава в диапазона, в който е била до преди това, а се изстрелва директно нагоре. Това се случва и тук. Имаме пробив на нивата от $95, като след това цената ускорява изключително силно.

 

Източник: tradingeconomics.com

 

В момента цената е набрала скорост и не е ясно докъде може да се качи, още повече като се вземат предвид и фундаменталните причини за този ръст. В същото време очакванията са цената да се задържи около тези нива и дори да се понижи през следващите години. Какво ще стане, предстои да видим, но със сигурност памукът е един от най-интересните инструменти към текущия момент и си заслужава да се следи.

Има няколко възможности да търгувате памук – или с помощта на фючърси, или чрез борсово търгувани продукти (ETC), които следват цената на памука. През платформата EFOCS имате възможност да инвестирате в хиляди борсово търгувани фондове и продукти, в това число и такива, които следват цената на памука. Такъв борсово търгувани продукт е WisdomTree Cotton (ISIN: DE000A0KRJW6 | Боросво код: OD7E).

 

Автор: Валентин Лазаров
10/08/2021

 

Настоящият материал не представлява инвестиционен съвет, препоръка или проучване по смисъла на Директива 2014/65/ЕС, както и предложение за предприемане на конкретна инвестиционна стратегия или закупуване, съответно продажба на финансови инструменти. В него не се съдържа устно или писмено обещание за реализиране на печалба от търговията с финансови инструменти.